Tommy Gjøl - på veteranknallert naturligvis..
Tommy Gjøl - på veteranknallert naturligvis..
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail
VETERAN-KNALLERTKLUB FYLDER 10 ÅR:

Gamle knallerter gør mænd til drenge igen!

Der er ca. 80 medlemmer i Hvidovre-klubben STEMPLET, der er med på Fritidsmessen i næste uge

Af TOMMY GJØL:
For 10 år siden var der 3-4 fyre i Hvidovre, der opdagede, at de havde samme interesse: Veteranknallerter.

Lasse Poulsen var en af dem, og han mente, at det var på tide at starte en forening, hvor man kunne dyrke sin lidenskab: Gamle knallerter. Der blev afholdt stiftende generalforsamling og Veteranknallertklubben STEMPLET var en realitet. Lasse Paulsen har været formand for klubben lige siden.

Hvorfor gamle knallerter, og hvornår er en knallert gammel nok til at blive veteran?

Knallerten var i 1950¿erne et almindeligt transportmiddel. Der var ikke så mange biler, lønningerne var ikke høje, og man var afhængig af et køretøj til daglig transport til og fra arbejdet. Der opstod derfor en stor efterspørgsel efter knallerter.

I Danmark startede en produktion af knallerter, som i dag må betegnes som et industrieventyr. Det blev hurtigt en dille for de unge at køre på knallert, og knallerterne blev smartere og mere motorcykelagtige. Det blev også en udbredt fornøjelse at bore knallerterne, så de kunne køre hurtigere, og det var også den gang ulovligt. Fart har altid tiltrukket unge, og når man i dag som almindelig trafikant bliver irriteret over de unge fartbøller, har man nok glemt sin ungdoms synder, det var den gang meget udbredt! Det var den gang heller ikke lovbefalet at køre med styrthjælm, en kasket eller tophue var nok.

For de ældre af os vil knallertmærker som: Disella, BFC, Wooler, SCO og mange andre vække minder, og der blev gennem en årrække produceret over 1 million knallerter her i landet. Hertil kommer de importerede mærker som: Puch, NSU, Velo Solex, Kreidler og mange flere.

En veteranknallert er ca. 25-60 år gammel. Man er i klubben enige om at vor tids plastknallerter aldrig vil blive klassikere, de er ikke velkomne i klubben, og de er ikke særligt holdbare.

Er blevet værdifulde

-Hvor er de så blevet af alle de gamle knallerter?

En stor del blev smidt ud da man fik MC eller bil. Nogle få blev bevaret i skure og udhuse og det er dem, der kommer for dagens lys i vore dage.

I Jylland er der mange flere klubber og gamle knallerter, men dér var der som regel plads til at stille en gammel knallert eller bil ud i laden for senere at opdage, at de med tiden er blevet teknisk historisk værdifulde.

- Er det så kun gamle nostalgiske gubber, der roder med dem?

I STEMPLET er der flere ganske unge mennesker, der har kastet sig over veteranknallerterne. Velo Solex er i dag et hit blandt de helt unge, der hurtigt bliver grebet af veterandillen selv om knallerterne blev fremstillet længe før de blev født. I klubben kan de få hjælp og vejledning af de gamle drenge, der faktisk nyder at stille deres viden til rådighed.

En farlig succes!

Der er i dag ca. 80 medlemmer af STEMPLET, og der er åbent i klubben tirsdag og torsdag.

På åbningsaftnerne er der ofte 25-30 medlemmer og der skrues, snakkes, drikkes kaffe. Humøret er altid højt.

Det må siges at være en kæmpe succes, men en lidt farlig succes, hvis pladsen bliver for trang. Derfor har klubben planer om flere åbningsaftener; behovet er markant tilstede.

I løbet af sæsonen køres der løb, hvor de gamle maskiner bliver luftet i Hvidovre og København og omegn.

Der er som regel 15-20 veteraner, der futter ud på tur. Man skal jo også se hvad de dur til.

Stemplet er ikke kun en klub, hvor man roder med gamle knallerter, men måske i lige så høj grad en klub hvor det sociale har høj prioritet. Man kan sige at det er en slags strikkeklub hvor strikketøjet er erstattet af en gammel knallert og det er samværet og ikke strikketøjet, der er vigtigst.

- Kommer der ikke damer?

Jo der er også nogle få damer, der finder ned i klubben. Måske kommer de for at se hvad manden er så optaget af, enkelte er også teknisk interesserede og alle hygger sig!

Formanden kan træffes på tlf.: 53 42 30 15, på klubaftener tlf.: 50 83 57 14. Klubbens adresse er: Frihedens Idrætscenter, Hvidovrevej 446.

Veteranknallertklubben har en stand på Fritidsmessen i Avedøre den 29 oktober 2011 kl. 10-17, og hvis man vil vide mere kan man gå ind på STEMPLETS hjemmeside: http://www.stemplet.dk

Veteranklubben - klar til at ¿futte¿ en tur.
Veteranklubben - klar til at ¿futte¿ en tur.
Publiceret: 18. Oktober 2011 09:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Hvidovre Avis

ANNONCER
Se flere